| Suchen:
RFIDRFID

RFID (Radio Frequency Identification)

Čárový kód budoucnosti?

RFID je technologie budoucnosti sloužící k identifikaci objektů. Její německý název zní „zjištění signálu“. Při použití této metody není nutný přímý kontakt, ani viditelnost, proto je tato technologie obzvláště vhodná pro zabezpečení zboží, ale také například pro identifikaci zvířat.

Systém RFID se skládá ze čtecího zařízení, rádiových frekvencí a transpondéru, který je například umístěn v podobě štítku RFID v objektu k identifikaci. Transpondér se skládá z mikročipu, na kterém jsou uložena data, krytu a antény, která přenáší všechny důležité informace pro čtečku.

Tento princip vypadá podobně jako čárový kód. Také ten se používá především pro identifikaci produktů, nicméně RFID nabízí řadu výhod oproti čárovým kódům. Vzhledem k vysoké rychlosti čtení a velké kapacitě paměti umožňuje efektivnější provoz. Také z hlediska životnosti, náchylnosti k rušení a rozsahu je tato technologie zítřka na nejlepší cestě k jejímu rozsáhlejšímu využití.

V závislosti na aplikaci se využívají různé stavebnice tagů a čteček. Například pro identifikaci zvířat jsou vhodné malé skleněné trubice s integrovanou značkou, zatímco aplikace RFID tagu nebo nálepky je vhodná spíše pro označení, identifikaci a zajištění zboží. Také čtečky existují v různých velikostech. V závislosti na použití, mohou být čtečky využity také v kapesní verzi nebo větších rozměrů, např. pro zajištění vstupních dat.

Zdroje a odkazy

Öffnet externen Link in neuem Fensterwww.rfid-journal.de

Ziel3 | Cíl3 EFRE